Izveštaj sa Evropske konferencije razvojne psihologije (ECDP) u Finskoj

Evropska konferencija razvojne psihologije (ECDP) je godišnja konferencija na kojoj naučnici, istraživači i praktičari predstavljaju i diskutuju najnovija dešavanja u oblasti razvojne psihologije. Na konferenciji 2023. godine, održanoj u Turkuu, Finska, deo našeg istraživačkog tima imao je priliku da predstavi radove zasnovane na sistematskim pregledima literature sprovedenih u okviru našeg projekta.

Tri projektna rada su izložena 31. avgusta u sklopu tematske sesije „Rešavanje problema i kognitivno razumevanje“ u kulturnom centru Logomo. Izlaganja Tijane Nikitović, Ksenije Krstić i Ivane Stepanović Ilić osvetlile su različite aspekte saradničkog rešavanja problema u obrazovnom kontekstu, od uloge emocionalne inteligencije do upotrebe digitalnih resursa i karakteristika produktivnih grupa za rešavanje problema među adolescentima.

Nakon prezentacija, autorke su imale priliku da uđu u plodne diskusije sa kolegama o pitanjima koja se odnose na saradničko rešavanje problema u obrazovnom kontekstu.

Ovde možete pročitati saopštenja sa konferencije: ‘Collaborative Problem-Solving in the Educational Context: The Role of Emotional Intelligence’ (izložila Tijana Nikitović), ‘To use or not to use: role of digital resources in adolescents’ collaborative problem solving – a literature review’ (izložila Ksenija Krstić) i ‘What differentiates productive from unproductive adolescent groups engaged in collaborative problem-solving: A Qualitative Systematic Review (izložila Ivana Stepanović Ilić).


Projekat PEERSolvers, „Saradnjom do rešenja: PEER model osnaživanja mladih za konstruktivni dijalog i timski rad“, finansiran je od strane Fonda za nauku Republike Srbije u okviru programa IDEJE (#7744729).