Gostovanje u radio emisiji „Radio Galaksija“

Istraživači saradnici Kristina Mojović Zdravković, Tijana Nikitović i Jovan Ivanović, članovi istraživačkog PEERSolvers tima, gostovali su u radio/potkast emisiji „Radio Galaksija“ gde su govorili o temi istraživanja vršnjačke saradnje i kolaborativnog rešavanja problema, kao i o projektu PEERSolvers.

U emisiji koja je trajala dva sata, razgovaralo se o psihologiji obrazovanja, o različitim primenama psiholoških znanja u obrazovanju, a posebno o tome kako se psihološka znanja i metodologija primenjuju kada želimo da odgovorimo na pitanja vezana za rešavanje problema kroz vršnjačku saradnju u učionici, u obrazovnom sistemu.

Kristina, Tijana i Jovan su pokušali da kroz što više konkretnih odgovora na pitanje da li i kako možemo naučiti tinejdžere da sarađuju i kroz saradnju bolje rešavaju probleme iz obrazovnih programa, odnosno kako da kvalitetnije uče kroz kolaborativno rešavanje problema, približe značaj projekta PEERSolvers i njegovu istražovačku raznovrsnost i primene.

Kroz razgovor su pokriveni svi različiti aspektima istraživanja, od toga kako ličnost utiče na ishode kolaborativnog rešavanja problema, preko toga na koji način su sposobnosti poput emocionalne inteligencije i socioemocionalnih kompetencija važne u ovom procesu, na koji način razmena znanja, iskustava i ideja u celom procesu utiče na ishod rešavanja problema, kao i kako različiti resursi, što digitalni što ljudski, doprinose uspešnosti (ili neuspešnosti) kolaborativnog rešavanja problema.

Na kraju, bilo je reči i o tome kako se sve ovo može primeniti u konkretnom obrazovnom sistemu u Srbiji, kao i šta nam govore dosadašnja istraživanja sa terena i iskustva iz učionica sa učenicima i nastavnicima škola koje učestvuju u istraživanju, o tome kako srednjoškolci sarađuju i koliko uspešno rešavaju probleme kroz saradnju.

Poslušajte celu epizodu na YouTube kanalu Radio Galaksije ili je potražite pod nazivom „Psihologija vršnjačke saradnje“ na bilo kojoj od popularnijih platformi za slušanje potkasta.