PEERSolvers na međunarodnoj konferenciji Technics and Informatics in Education (TIE 2022)

PEERSolvers projekat predstavljen je na redovnoj, devetoj međunarodnoj konferenciji Technics and Informatics in Education (TIE 2022), koju je tradicionalno ugostio Fakultet tehničkih nauka u Čačku, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

PEERSolvers na TIE 2022: Okrugli sto

Posle svečanog otvaranja konferencije organizovan je okrugli sto na kojem je predstavljen naš projekat, kao i projekat DigiPsyRes : Enhancing digital and psychological resilience through peer networking in the online in times of crises. U publici su bili kako članovi iz akademske zajednice, tako i stručni saradnici nastavnici iz škola i predškolskih ustanova. U prijateljskoj atmosferi razmišljali smo o primenjivosti rezultata, zajedničkim tačkama oba projekta, kao i mogućnostima za našu buduću saradnju. Nakon predstavljanja projekata, povela se aktivna diskusija oko važnih pitanja poput uticaja pandemije na sposobnosti učenika i studenata za rešavanje problema uz saradnju, najefikasnijih obuka čiji bi cilj bio razvijanje tolerancije kod mladih, ili malog broja prilika za kolaborativno učenje u našem obrazovnom sistemu.

PEERSolvers na TIE 2022: Simpozijum

Drugog konferencijskog dana, projektne ciljeve, metodologiju i dinamiku rada prezentovali smo u okviru sesije fokusirane na digitalnu i psihološku rezilijentnost. Ova tema je okupila, pomalo neočekivano za kišno i hladno subotnje popodne, prilično brojnu i živahnu publiku, kako u sali tako i online. Hibridni format je omogućio da, pored „domaće“ ex-YU publike, sa nama budu i kolege iz Italije i Poljske. Posebno su bili značajni susreti sa kolegama koji se, kao i mi, bave mogućnostima podržavanja vršnjačke saradnje, ali i rezilijentnosti korišćenjem digitalnih resursa. Ova tema je okupila multidisciplinarne međunarodne istraživačke timove, a nama otvorila mogućnosti za međuprojekatsku saradnju.


Saopštenje o predstavljenom projektu možete pročitati u Zborniku radova sa konferencije, ovde, a saopštenje o okruglom stolu ovde.


Projekat PEERSolvers, „Saradnjom do rešenja: PEER model osnaživanja mladih za konstruktivni dijalog i timski rad“, finansiran je od strane Fonda za nauku Republike Srbije u okviru programa IDEJE (#7744729).