Učešće na 71. Kongresu psihologa Srbije

Članice našeg istraživačkog tima Ana Altaras Dimitrijević i Tijana Nikitović učestvovale su na 71. Kongresu psihologa Srbije pod nazivom  „Novi horizonti (sajber)psihologije“ koji je od 24. do 27. maja 2023. godine održan na Paliću.

Tim povodom su u okviru sesije Psihologija obrazovanja 2 prikazale elemente PEER treninga za podsticanje veština saradničkog rešavanja problema. PEER trening je kreiran od strane našeg istraživačkog tima, a tokom marta 2023. godine realizovana je i prva studija sa ciljem istraživanja efekata ovog treninga na kvalitet vršnjačke saradnje.

U prvom izlaganju pod naslovom „Saradnjom do boljeg rešenja, a vežbom do uspešne saradnje: PEER trening za podsticanje veština kolaborativnog rešavanja problema u srednjoškolskoj populaciji“ Ana Altaras Dimitrijević je predstavila ciljeve, očekivane ishode, kao i elemente uključene u sesije treninga koje se tiču pravila razmene, uloge ličnosti u vršnjačkoj saradnji, kao i značaja emocionalne inteligencije za saradnju. Sažetak možete pročitati ovde.

U drugom izlaganju pod naslovom „Internet kao resurs u saradničkom rešavanju problema : prikaz treninga“ Tijana Nikitović je pružila pregled ciljeva, očekivanih ishoda i aktivnosti uključenih u poslednji dan treninga koji je bio usmeren na unapređenje veština mladih u korišćenju interneta kao resursa u saradničkom rešavanju problema. Sažetak možete pročitati ovde.


Projekat PEERSolvers, „Saradnjom do rešenja: PEER model osnaživanja mladih za konstruktivni dijalog i timski rad“, finansiran je od strane Fonda za nauku Republike Srbije u okviru programa IDEJE (#7744729).